Περιγραφή
Sole Pinot Noir – Κτήμα Βιβλία Χώρα
Προέλευση & Οινοποίηση
Ένα μονοποικιλιακό Pinot Noir από το πιο δροσερό σημείο του αμπελώνα στο Παγγαίο Όρος (Κοκκινοχώρι, Καβάλα). Η διαδικασία ξεκινά με προζυμωτική εκχύλιση σε ψύξη στους 6 °C επί μία εβδομάδα, για να ενισχυθεί η φρουτώδης ένταση. Ακολουθεί συμβατική ερυθρή οινοποίηση, ενώ η μηλογαλακτική ζύμωση και η παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια του χαρίζουν βάθος και πολυπλοκότητα .
Χρώμα, Μύτη & Στόμα
•Χρώμα: Λαμπερό, πορφυρό – εντυπωσιακό στο ποτήρι
•Άρωμα: Κόκκινα και μαύρα φρούτα (κεράσι, μούρα, βατόμουρο), συνοδευόμενα από διακριτικές νότες βανίλιας, μπαχαρικών, κακάο και ξύλου
•Στόμα: Βελούδινες, απαλές τανίνες, φρεσκάδα οξύτητας και μακρύς επίγευστος χαρακτήρας – σύγχρονο, ισορροπημένο και εξαιρετικά ευχάριστο .
Συνδυασμοί & Παλαίωση
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16–18 °C
Ιδανικοί συνδυασμοί:
•Ζυμαρικά με κρέας ή λευκές/κόκκινες σάλτσες
•Μαγειρευτά κρέατα, ασιατική κουζίνα
•Πουλερικά, πάπια, ή ακόμα και τηνπάσιο σε πιάτα όπως αρνί γιουβέτσι
•Τυριά ημίσκληρα και πιο ώριμα
Δυναμική παλαίωσης: 5–10 χρόνια – απολαύστε το φρέσκο, αλλά και μετά από χρόνια .
Διακρίσεις
•Bronze Medal – Wine Magazine China 2023 (σοδειά ’20)
•Silver Medal – Decanter 2023 (σοδειά ’21)
•Bronze Medal – Thessaloniki Intl. Wine & Spirits Competition 2023 (σοδειά ’20)