Περιγραφή
Το Μαυροτράγανο είναι μια σπάνια και πολύτιμη ερυθρή ποικιλία σταφυλιού της Σαντορίνης, γνωστή για τα χοντρόφλουδα μεσαίου μεγέθους μούρα της. Αν και καλύπτει λιγότερο από το 2% των αμπελώνων του νησιού, το Μαυροτράγανο παράγει κρασιά με έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ορυκτότητας, καθώς και φωτεινή, τραγανή οξύτητα.
Το οινοποιείο Vassaltis, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016, προσεγγίζει το Μαυροτράγανο με σκοπό να αναδείξει τον χαρακτήρα της ποικιλίας. Ακολουθεί διαβροχή ολόκληρων συστάδων και ζύμωση με φυσικές ζύμες, ακολουθούμενη από 12 μήνες ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια για να μαλακώσουν οι τανίνες και να ενισχυθεί η πολυπλοκότητα του κρασιού.
Χαρακτηριστικά του κρασιού:
Χρώμα: Βαθύ κόκκινο με ιώδεις ανταύγειες.
Άρωμα: Πλούσιο και σύνθετο, με νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσια και μαύρες σταφίδες, καθώς και υποκείμενα μπαχαρικών, ορυκτότητας και μαύρου τσαγιού.
Γεύση: Σώμα γεμάτο, με ισχυρές τανίνες και ισχυρή οξύτητα που προσδίδουν φρεσκάδα. Η επίγευση είναι μακρά και επίμονη, με νότες φρούτων και μπαχαρικών.
Το Vassaltis Μαυροτράγανο είναι ένα κρασί με εξαιρετική ικανότητα παλαίωσης, που αναμένεται να βελτιωθεί στη φιάλη για πάνω από μια δεκαετία. Συνιστάται να το σερβίρεται στους 16-18°C και να το συνοδεύσετε με πιάτα όπως ψητά κρέατα, τυριά ωρίμανσης και πιάτα με έντονες γεύσεις.