Αρχική >
Κτήμα Χατζηβαρύτη
Όλα ξεκίνησαν με αγάπη…όταν ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του Όλγα Ιακωβίδου το 1981. Η Όλγα ήταν από τη Γουμένισσα, έναν τόπο με μεγάλη οινική παράδοση . Αυτός ο τόπος λοιπόν, έμελλε να γίνει για εκείνον ο τόπος στον οποίο θα αφιερωνόταν για τη δημιουργία ενός μοναδικού και βαθιά ανεξερεύνητου ελληνικού κρασιού.
Όντας ο ίδιος λάτρης του κρασιού και άνθρωπος που εκτιμά το καλό φαγητό και τις απλές χαρές της ζωής, άρχισε να φτιάχνει το δικό του κρασί για να το απολαμβάνει με καλούς φίλους και συγγενείς. Για το Βαγγέλη, η παραγωγή κρασιού την εποχή εκείνη , αποτελούσε απλά ένα χόμπι και ένα διάλειμμα από την απαιτητική του καριέρα ως ηλεκτρονικός μηχανικός.
Το 1994 φύτεψε το πρώτο αμπελοτεμάχιο έκτασης 50 στρεμμάτων , στην περιοχή Μπίνταμπλα . Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα του σταφυλιού , στη γονιμότητα του εδάφους και στην προστασία του περιβάλλοντος επέλεξε τη βιολογική καλλιέργεια από την πρώτη κιόλας φύτευση. Η επέκταση του αμπελώνα ήταν αναπόφευκτη και έγινε σταδιακά , σε αμπελοτεμάχια που βρίσκονται στην περιοχή της Φιλυριάς. Το κλίμα , ηπειρωτικό με αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και ζεστό , ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Το 2007 , στο αμπελοτεμάχιο που βρίσκεται στην περιοχή της Φιλυριάς χτίστηκε ένα “ boutique” οινοποιείο.
Η παραγωγή ξεκίνησε με το γνωστό κρασί ΠΟΠ Γουμένισσα το οποίο πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα εμβληματικό κρασί για την περιοχή και διακρίθηκε για την κομψότητά του. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, η γκάμα των κρασιών μεγάλωσε και το οινοποιείο άρχισε να παράγει κι άλλα κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά.
Το 2017, η κόρη του Βαγγέλη και της Όλγας- η Χλόη- αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα μετά από σπουδές οινολογίας στη Γαλλία και στην Πορτογαλία και έχοντας δουλέψει σε διάφορα οινοποιεία σε Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή και Χιλή.
Γυρνώντας έφερε μαζί της το πάθος και την εμπειρία της για τα κρασιά ήπιας παρέμβασης και ξεκίνησε αμέσως να φτιάχνει μία νέα σειρά κρασιών χωρίς παρεμβάσεις και να πειραματίζεται με καινούριες οινοποιήσεις, όπως τα petnat (pétillant naturel -φυσικός αφρώδης) και η καρβονική εκχύλιση.
Σήμερα ο αμπελώνας του Κτήματος αποτελείται από 200 στρέμματα . Το Κτήμα Χατζηβαρύτης εστιάζει την προσοχή του στις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο , Νεγκόσκα , Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο και Ασύρτικο . Καλλιεργεί επίσης τις γνωστές ποικιλίες Sauvignon Blanc , Cabernet Sauvignonκαι Merlot σε μικρότερες εκτάσεις .
Μύθοι λένε ότι οι αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα από τις οποίες παράγεται ο ΠΟΠ Γουμένισσα Χατζηβαρύτη, ήταν το κρασί της επιλογής του Φιλίππου, του βασιλιά της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πέραν τούτου, τοπικές αφηγήσεις αναφέρουν ακόμη , ότι μεγάλες ποσότητες του κρασιού από την περιοχή μεταφέρθηκαν κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία, επειδή ήταν τόσο εξαιρετικό.
Η ιστορία είναι φτιαγμένη μέσα από καλοκαιρινές οικογενειακές συγκεντρώσεις σε μεσογειακό στιλ, ατελείωτες συζητήσεις αργά το βράδυ σε κατάσταση μέθης από την αγάπη για την οινοποίηση και ένα κρασί που μιλάει από μόνο του.
ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
Ανακάλυψε τα καλύτερα προϊόντα που προσφέρουμε
- -7%Προσφορά!
Compass Box Oak Cross Scotch Whisky 700ml
Ένα μοναδικό malt ουίσκι με νότες από γαρύφαλλο και βανίλια. Το όνομα του, Oak Cross προέρχεται από την συνδυαστική χρήση βαρελιών από αμερικανική και γαλλική δρυ κατά την παλαίωση. Αυτό μας δίνει συνδυαστικά με τη βανίλια, ένα premium παλαιωμένο ουίσκι με ελαφριά γλυκά, φρουτώδη χαρακτηριστικά. Ένα ελαφρύ και διακριτικό malt, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις.
Η ιδιαίτερη σειρά ουίσκι, από τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές Compass Box μας πάει πίσω στο 2000. Τότε ο John Glaser πίστευε ότι υπήρχαν πάρα πολλές εταιρείες που με τον ίδιο τρόπο κατασκεύαζαν και πωλούσαν scotch ουίσκι. Έτσι, δημιούργησε ένα διαφορετικό είδος εταιρείας βασισμένο σε ένα παλιό μοντέλο, που αφορά την ανάμειξη του στο σπίτι, αλλά με μια προσέγγιση προοδευτική και μια αδιάκοπη επιθυμία να δημιουργήσει ποιότητα. Σήμερα, τα compass box κατέχουν ένα νέο τρόπο παραγωγής blended scotch και malt ουίσκι. Αυτός είναι η δημιουργία open-minded, πρωτότυπων και διαφορετικών ουίσκι, κάτι που ξεκινάει από το blend και την παλαίωση, μέχρι και το όνομα και το packaging των αποσταγμάτων.
- -7%Προσφορά!
Drumshanbo Gunpowder Irish Gin 500ml
Το Gunpowder Irish Gin είναι ένα πρωτοποριακό gin που προέρχεται από το Ιρλανδικό αποστακτήριο Drumshanbo. Χαρακτηρίζεται από την χρήση βοτάνων & φρούτων όπως το ροδάκινο, το εκχύλισμα gunpowder τσαγιού και άλλα παραδοσιακά συστατικά.Το gin αυτό αποπνέει ένα πλούσιο και εξωτικό άρωμα, ενώ η γεύση του είναι πολύπλοκη με νότες φρούτων, μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Η προσθήκη του gunpowder τσαγιού προσδίδει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, ενώ η συσκευασία του είναι εξίσου καλαίσθητη και προσεγμένη.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
- -5%Προσφορά!
VRE Μαλαγουζιά 750ml | Κτήμα Χατζηβαρύτη
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% ΜαλαγουζιάΑμπελώνας: Γραμμικός βιολογικός αμπελώνας στη θέση ΠλαγιάΈδαφος: Ελαφριάς σύστασης άμμο-αργιλώδεςΟινοποίηση: Τα σταφύλια διαλέγονται προσεκτικά και πιέζονται ευγενικά στο πειστήριο. Ακολουθεί αυθόρμητη ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, χωρίς καμία προσθήκη, διαύγαση ή φιλτράρισμα. Προστίθεται ελάχιστο θείο πριν την εμφιάλωση. Μετά τη ζύμωση, το κρασί μένει σε επαφή με τις οινολάσπες για 4 μήνες.Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Ένα κρασί που ακολουθεί το πρωτόκολλο ήπιας, φυσικής οινοποίησης με ωραίο χρυσό χρώμα, πανέμορφα αρώματα από νεκταρίνι, ροδάκινο, βερίκοκο, φλούδες από εσπεριδοειδή και βασιλικό. Στο στόμα έχει βάθος, λιπαρότητα, τραγανή οξύτητα και πολύ νόστιμη φρουτώδη επίγευση. Ένα κρασί που ξεχειλίζει από νοστιμιά - -5%Προσφορά!
Κτήμα Χατζηβαρύτη Γουμένισσα 2018 Κόκκινο ξηρό κρασί 750ml
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο - ΝεγκόσκαΣτο ποτήρι ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες.Πλούσια αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων με το δαμάσκηνο και το βύσσινο να ξεχωρίζουν. Νύξεις πελτέ ντομάτας και μπαχαρένια αίσθηση βανίλιας, πρόκας γαρύφαλλου, κόκκινου και μαύρου πιπεριού δίνουν συμπληρώνουν το πανέμορφο και ξεχωριστό αρωματικό σύνολο.Βελούδινη υφή στο στόμα, με τις μέτριας έντασης στρογγυλεμένες τανίνες να ισορροπούν περίτεχνα με την όμορφα ενταγμένη, μέτριας έντασης οξύτητα. Το δαμάσκηνο εντυπωσιάζει στο στόμα, αποκτώντας πικάντικο ύφος ενώ λιαστή ντομάτα και αίσθηση τσαγιού επιμένουν στο μακράς διάρκειας τελείωμα.