Αρχική > Κατώγι Αβέρωφ | Katogi Averof

Φίλτρα

Κατώγι Αβέρωφ | Katogi Averof

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι. Όμως το εγχείρημα ήταν περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.

Πράγματι, με την βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιουργεί έναν από του πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες στη χώρα μας, κτίζει ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου. Το κόκκινο κρασί Κατώγι γίνεται γνωστό σε όλη τη χώρα και αποσπά βραβεία στο εξωτερικό. Το κρασί αυτό θα αποτελέσει το πρώτο λιθαράκι στη διεύρυνση των ελληνικών ποικιλιών και στο πάντρεμά τους με ξένες ποικιλίες. Η φιλοσοφία της εταιρίας φανερώνει, παράλληλα, μια από τις πρώτες εφαρμογές αυθεντικής αμπελουργικής-οινοποιητικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα – μοντέλο παραγωγής που κυριάρχησε 30 χρόνια αργότερα αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα.

Μετά το θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1990, η εταιρεία Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήρη Ιωάννου, αναπτύχθηκε γοργά, στα πλαίσια πάντα της φιλοσοφίας του ιδρυτή της. Φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες στην περιοχή Μετσόβου, δοκιμάστηκαν νέες ποικιλίες κλημάτων, νέα μείγματα κρασιών. Το κτίριο του οινοποιείου εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε διαδοχικά. Αυξήθηκε η συνολική παραγωγή και διευρύνθηκε η διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού.

Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε την πατρίδα τους ως νομάρχης, βουλευτής, υφυπουργός και υπουργός εφοδιασμού, οικονομίας και γεωργίας. Από το 1956 ως το 1963 διετέλεσε υπουργός εξωτερικών, εκπροσωπώντας τη χώρα του στα κρίσιμα εθνικά θέματα αυτής της περιόδου. Στο διάστημα 1967-1973 αγωνίστηκε με νόμιμα και παράνομα μέσα για την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και φυλακίστηκε για την δράση του αυτή. Μετά τη μεταπολίτευση ανέλαβε το ευαίσθητο υπουργείο εθνικής άμυνας (1974-1981), επιτυγχάνοντας μέσα σε λίγα χρόνια το δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης και κάθαρσης των ενόπλων δυνάμεων. Αργότερα διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, το 1984, ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά, δοκίμια, επιστημονικές μελέτες και βιβλία ιστορικού, πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και απέσπασαν διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεία, όπως τα Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1939), Χρυσό Μετάλλιο Γαλλικής Ακαδημίας (1974), Βραβείο της Πόλης του Παρισιού (1974), Λογοτεχνικό Βραβείο Ακρόπολις (1978) κ.ά. Ενδεικτική εργογραφία: ”Συμβολή εις την έρευναν του πληθυσμιακού προβλήματος της Ελλάδος” (1939), ”Φωτιά και τσεκούρι: Ελλάς 1946-1949” (1974), ”Ιστορία χαμένων ευκαιριών: Κυπριακό 1956-1963” (1981), ”Η φωνή της γης”, μυθιστόρημα (1964), ”Γη της οδύνης”, μυθιστόρημα (1966), ”Περιστέρια”, διηγήματα (1968), ”Όταν ξεχνούσαν οι θεοί”, μυθιστόρημα (1969), ”Επιστροφή στις Μυκήνες”, θέατρο, 1972, ”Η έκρηξη”, θέατρο, 1987.

Ως Ιδρυτής του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ως εμπνευστής και ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ως δωρητής και ως ιδιώτης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανέπτυξε στο Μέτσοβο σημαντική δραστηριότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Κύρια έργα του: η δημιουργία Φοιτητικής Εστίας για την δωρεάν διαμονή και σίτιση Ηπειρωτών φοιτητών στη Αθήνα (1954), η δημιουργία λαογραφικού μουσείου (1955), οι εκτεταμένες αναδασώσεις και τα αντιδιαβρωτικά έργα (1956-1965), η ανέγερση 107 σχολείων στο νομό Ιωαννίνων (1957-1960), η δημιουργία πρότυπης τυροκομικής μονάδας, πρότυπου βουστασίου και ξυλουργικού εργοστασίου (1956-1959), η δημιουργία κέντρου υγείας με δωρεάν ιατρική περίθαλψη για τους κατοίκους Μετσόβου και περιχώρων (1958), η αναμπέλωση των εγκαταλειμμένων πλαγιών της περιοχής (1959), η συντήρηση εκκλησιών, μοναστηριών, παραδοσιακών κτιρίων, πέτρινων βρυσών και καλντεριμιών (1959-1963), η ίδρυση πρατηρίου λαϊκής τέχνης και σχολής κεντητικής (1968), η δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου (1969), η ίδρυση πινακοθήκης νεοελληνικής τέχνης (1988).

Περισσότερα Λιγότερα

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Ανακάλυψε τα καλύτερα προϊόντα που προσφέρουμε

 • -7%
  Προσφορά!

  Glengoyne single malt scotch whisky 30 years old 700ml

  Το Glengoyne single malt Scotch whisky 30 years old έχει πλούσιες νότες από μαύρο κεράσι, μαρμελάδα, ρούμι και σταφίδα, κανέλα και κομπόστα.Κάθε χρόνο η κυκλοφορία του Glengoyne 30 ετών γίνεται μόνο από 13 βαρέλια του αποστακτηρίου στο Highland της Σκωτίας.Κάθε μπουκάλι από το συγκεκριμένο premium ουίσκι παρουσιάζεται σε ένα συμπαγές δρύινο κουτί, και το συνοδευτικό τετράγωνο από hessian και τριαντάφυλλο χρυσό για να αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή μέθοδο δειγματοληψίας βαρελιού που χρησιμοποιείται στο αποστακτήριο.Γευσιγνωσία:Μύτη: Λουλουδάτο μέλι και αρωματική μαρμελάδα, με πινελιές παγωτό ρούμι-σταφίδας και μπαχαρικά.Ουρανίσκο: Πλούσιο, σκοτεινό και παχύ. Ποικιλία από φρούτα, με κομπόστα κεράσι Morello, μαρμελάδα δαμάσκηνου και ένα στρώμα πλούσιας βελανιδιάς. Ζεστά μπαχαρικά ψησίματος, κανέλα και τζίντζερ δίνουν μια ευχάριστη πρέζα, με καλαίσθητο φόντο.Φινίρισμα: Μακρύ, με ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού.
  1.137,08 
  Παράδοση σε 4 - 10 ημέρες
  Ποσότητα
  - +
  Quick ViewCompare
 • -20%
  Προσφορά!

  The Bars Black Bartender Cube Full With Lime Press Green BR01G

  Το Bartender Cube είναι μια μοναδική τσάντα του είδους του.Στο εσωτερικό περιέχει όλα τα χρήσιμα εργαλεία για έναν επαγγελματία μπάρμαν.Κατασκευασμένο από αδιάβροχο υλικό και ανθεκτικό στις γρατζουνιές και τους κραδασμούς. Ένα πλήρες σετ επαγγελματικού εξοπλισμού σε μικρό χώρο.Πλήρης με λαβή και επενδεδυμένους και ρυθμιζόμενους ιμάντες σακιδίων.Αποτελείται από: 4 τεμ. Pro Pourer 1 τεμ. Strainer 4 Prong 1 τεμ. Bar Spoon 1 τεμ. Bottle Opener 1 τεμ. Bar Shaker 28 oz. 1 τεμ. Pourfect Easy 1 τεμ. Fine strainer 1 τεμ. Lime/Lemon press Nero 1 τεμ. Muddler ergonomico
  119,35 
  Παράδοση σε 1 - 3 ημέρες
  Ποσότητα
  - +
  Quick ViewCompare
 • Τσάι Dilmah Raspberry 100 τεμ.

  Μία δελεαστική, ξυλώδης γεύση με γλυκόξινα χαρακτηριστικά θυμίζει τάρτα raspberry. Αρωματικό και ευχάριστο.Περιεκτικότητα καφεΐνης: ΜεσαίαΟδηγίες εκχύλισης95ο C - 100ο C1 φάκελος και 220ml νερό ανά μερίδα3 – 5 λεπτάΠρόταση σερβιρίσματος: Απολαμβάνεται καλύτερα σκέτο.
  11,19 
  Μη διαθέσιμο

  Εξαντλημένο

  Quick ViewCompare
 • -30%
  Προσφορά!

  Compak Ηλεκτρονικό πατητήρι καφέ Cube Tam 58mm

  Compak Ηλεκτρονικό πατητήρι καφέ Cube Tam 58mmΗλεκτρονικό αυτόματο πατητήρι καφέΤέλεια κατανομή του καφέ στο κλείστρο σε κάθε πάτημαΤέλειο επίπεδο πάτημα κάθε φόρα και μηδενικές απώλειες εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη εκχύλιση σε κάθε δόσηΟμοιόμορφη και σταθερή εκχύλιση σε όλη την επιφάνεια του καφέ στο κλείστροΡυθμιζόμενη πίεση πατήματος από 10 έως 30kg (22-66lb)Επιλογή μονάδας μέτρησης της πίεσης σε Kg ή lbΘέση κλείστρου ρυθμιζόμενη σε ύψος ώστε να είναι συμβατή με όλα τα κλείστραΑυτόματος καθαρισμόςΟθόνη αφήςΚαλύτερη ροη εργασιών χάρη στο ταχύτερο και σωστό πάτημα
  1.029,45 
  Παράδοση σε 1 - 3 ημέρες
  Ποσότητα
  - +
  Quick ViewCompare

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 • -7%
  Προσφορά!

  Κατώγι Αβέρωφ INIMA Sauvignon Blanc 750ml

  Katogi Averoff | ΙΝΙΜΑ Λευκό ήσυχο ξηρό κρασί Λαμπερό έντονο κίτρινο χρώμα. Στην μύτη κυριαρχούν πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας στη ώριμη εκδοχή τους.Αρώματα όπως του καλογινομένου αχλαδιού, λεμονιού κονφί και περγαμόντου συνδυάζονται με έντονες νότες λουλουδιών και βοτάνων, όπως γιασεμί και αρμπαρόριζα.Στο στόμα είναι πληθωρικό, με καλή οξύτητα, πλούσια γεύση και πιπεράτη επίγευση.
  14,71 
  Παράδοση σε 1 - 3 ημέρες
  Ποσότητα
  - +
  Quick ViewCompare
 • -8%
  Προσφορά!

  Κατώγι Αβέρωφ Κόκκινο 2020 | 750ml

  Χαρακτηριστικά

  Σύνθετο διαυγές κόκκινο χρώμα, με πλούσιες και ελκυστικές ανταύγειες. Στη μύτη συνδυάζει αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες μπαχαρικών και δέρματος. Κρασί με ιδιαίτερη ισορροπία και απαλή, γεμάτη αίσθηση στο στόμα, που αφήνει μία μακριά απολαυστική επίγευση.

  Οινοποίηση

  Κλασική ερυθρή οίνοποίηση με προζυμωτική εκχύλιση για το Merlot και το Αγιωργίτικο και μεταζυμωτική εκχύλιση για το Cabernet. Θερμοκρασίες ζύμωσης έως 28οC. Ο νέος οίνος παλαιώνει για περίπου 12 μήνες σε βαρέλια από Γαλλική και Αμερικάνικη δρυ.

  Εμβληματικό κρασί, το πρώτο premiun κρασί στην Ελλάδα. Παράγεται αδιάλλειπτα από το 1963.

  Πολύ φιλικό προς το φαγητό.

  Ποικιλίες: CABERNET SAUVIGNON 40% | MERLOT 30% | AGIORGITIKO 30%

  Συνοδεύει

  Κρέατα μαγειρευτά, μακαρονάδες με κόκκινες σάλτσες, αλλαντικά

  10,49 
  Παράδοση σε 1 - 3 ημέρες
  Ποσότητα
  - +
  Quick ViewCompare