Αρχική >


Κατώγι Αβέρωφ | Katogi Averof
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.
”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι. Όμως το εγχείρημα ήταν περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.
Πράγματι, με την βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιουργεί έναν από του πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες στη χώρα μας, κτίζει ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου. Το κόκκινο κρασί Κατώγι γίνεται γνωστό σε όλη τη χώρα και αποσπά βραβεία στο εξωτερικό. Το κρασί αυτό θα αποτελέσει το πρώτο λιθαράκι στη διεύρυνση των ελληνικών ποικιλιών και στο πάντρεμά τους με ξένες ποικιλίες. Η φιλοσοφία της εταιρίας φανερώνει, παράλληλα, μια από τις πρώτες εφαρμογές αυθεντικής αμπελουργικής-οινοποιητικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα – μοντέλο παραγωγής που κυριάρχησε 30 χρόνια αργότερα αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα.
Μετά το θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1990, η εταιρεία Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήρη Ιωάννου, αναπτύχθηκε γοργά, στα πλαίσια πάντα της φιλοσοφίας του ιδρυτή της. Φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες στην περιοχή Μετσόβου, δοκιμάστηκαν νέες ποικιλίες κλημάτων, νέα μείγματα κρασιών. Το κτίριο του οινοποιείου εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε διαδοχικά. Αυξήθηκε η συνολική παραγωγή και διευρύνθηκε η διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού.
Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε την πατρίδα τους ως νομάρχης, βουλευτής, υφυπουργός και υπουργός εφοδιασμού, οικονομίας και γεωργίας. Από το 1956 ως το 1963 διετέλεσε υπουργός εξωτερικών, εκπροσωπώντας τη χώρα του στα κρίσιμα εθνικά θέματα αυτής της περιόδου. Στο διάστημα 1967-1973 αγωνίστηκε με νόμιμα και παράνομα μέσα για την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και φυλακίστηκε για την δράση του αυτή. Μετά τη μεταπολίτευση ανέλαβε το ευαίσθητο υπουργείο εθνικής άμυνας (1974-1981), επιτυγχάνοντας μέσα σε λίγα χρόνια το δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης και κάθαρσης των ενόπλων δυνάμεων. Αργότερα διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, το 1984, ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά, δοκίμια, επιστημονικές μελέτες και βιβλία ιστορικού, πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και απέσπασαν διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεία, όπως τα Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1939), Χρυσό Μετάλλιο Γαλλικής Ακαδημίας (1974), Βραβείο της Πόλης του Παρισιού (1974), Λογοτεχνικό Βραβείο Ακρόπολις (1978) κ.ά. Ενδεικτική εργογραφία: ”Συμβολή εις την έρευναν του πληθυσμιακού προβλήματος της Ελλάδος” (1939), ”Φωτιά και τσεκούρι: Ελλάς 1946-1949” (1974), ”Ιστορία χαμένων ευκαιριών: Κυπριακό 1956-1963” (1981), ”Η φωνή της γης”, μυθιστόρημα (1964), ”Γη της οδύνης”, μυθιστόρημα (1966), ”Περιστέρια”, διηγήματα (1968), ”Όταν ξεχνούσαν οι θεοί”, μυθιστόρημα (1969), ”Επιστροφή στις Μυκήνες”, θέατρο, 1972, ”Η έκρηξη”, θέατρο, 1987.
Ως Ιδρυτής του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ως εμπνευστής και ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ως δωρητής και ως ιδιώτης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανέπτυξε στο Μέτσοβο σημαντική δραστηριότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Κύρια έργα του: η δημιουργία Φοιτητικής Εστίας για την δωρεάν διαμονή και σίτιση Ηπειρωτών φοιτητών στη Αθήνα (1954), η δημιουργία λαογραφικού μουσείου (1955), οι εκτεταμένες αναδασώσεις και τα αντιδιαβρωτικά έργα (1956-1965), η ανέγερση 107 σχολείων στο νομό Ιωαννίνων (1957-1960), η δημιουργία πρότυπης τυροκομικής μονάδας, πρότυπου βουστασίου και ξυλουργικού εργοστασίου (1956-1959), η δημιουργία κέντρου υγείας με δωρεάν ιατρική περίθαλψη για τους κατοίκους Μετσόβου και περιχώρων (1958), η αναμπέλωση των εγκαταλειμμένων πλαγιών της περιοχής (1959), η συντήρηση εκκλησιών, μοναστηριών, παραδοσιακών κτιρίων, πέτρινων βρυσών και καλντεριμιών (1959-1963), η ίδρυση πρατηρίου λαϊκής τέχνης και σχολής κεντητικής (1968), η δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου (1969), η ίδρυση πινακοθήκης νεοελληνικής τέχνης (1988).

FAVORITES
Discover the best products they offer
Τετραζωνικός Συντηρητής Κρασιών 308 φιαλών Masterzen XPR W310 | Μαύρη Πόρτα
Masterzen XPR W310 Ελεύθερος / Εντοιχιζόμενος Τετραζωνικός Συντηρητής Κρασιών, Πορτοκαλί LED στο πάνω μέρος), Full Glass Black Door 308 Φιαλών
Οι συντηρητές Masterzen σειρά XPR W σχεδιάστηκαν από λάτρεις του κρασιού με πολυετή εμπειρία και απευθύνονται τόσο στους λάτρεις του κρασιού όσο και τους επαγγελματίες. Ο συνδυασμός της πόρτας, μαύρη γυάλινη πόρτα end to end, και του double LOW-E τζαμιού δημιουργεί ένα ασύλληπτης ομορφιάς, σχεδιασμού και εργονομίας κελάρι/συντηρητή για τη συλλογή σας. Προσεγμένοι σχεδιαστικά μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια. Όπως αξίζει πραγματικά στην συλλογή των κρασιών σας, ώστε να διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, προστατευμένα από UV ακτίνες για να παλαιώσουν αλλά και έτοιμα να σερβιριστούν μοναδικά, καθώς διαθέτουν τέσσερις ανεξάρτητες ρυθμιζόμενες ζώνες θερμοκρασίας. Μπορούν να λειτουργήσουν και σαν Ψυγεία Κρασιών, Βιτρίνες Κρασιών.
- Ζώνες θερμοκρασίας: Τέσσερις ζώνες θερμοκρασίας. Μπορεί να λειτουργήσει και με μία θερμοκρασία και στους τέσσερις θαλάμους ως μονοζωνικός
- Τύπος: Εντοιχιζόμενη / Ελεύθερη εγκατάσταση
- Συνολική καθαρή χωρητικότητα: 758 lt
- Χωρητικότητα (0,75lt std) με ξύλινα τηλεσκοπικά ράφια: 308 φιάλες (τύπου Bordeaux)
- Εύρος Θερμοκρασίας: 5-20°C για καθεμία από τις τέσσερις ζώνες
- Κλάση κλίματος: N
- Ενεργειακή κλάση: G
- Κατανάλωση ενέργειας ετησίως (kW/h): 308 kWh
- Επίπεδο θορύβου db(Α): 42dB
- Μαύρη Γυάλινη πόρτα (end to end) και τριπλό τζάμι με φίλτρο UV
- Δυνατότητα αλλαγής φοράς πόρτας
- Μακρυά μαύρη κυλινδρική λαβή πόρτας
- Κλειδαριά (child proof lock)
- 20 Ξύλινα τηλεσκοπικά ράφια (20 ράφια για μπουκάλια τύπου Βουργουνδίας). Πλήρως συρόμενα προς τα έξω ράφια με τηλεσκοπικές ράγες
- Ηλεκτρονικό σύστημα χειρισμού αφής (touch pad controller) με ενδείξεις οθόνης LED
- Ένδειξη λειτουργίας, θερμοκρασίας
- Ατμοσφαιρικός φωτισμός παρουσίασης με LED στο πάνω μέρος και με φώτα LED σε κάθε ράφι ξεχωριστά και από τις δύο πλευρές για μοναδικό αποτέλεσμα
- Επιλογή από 3 χρώματα (Λευκό | Μπλε | Πορτοκαλί) LEDs
- Λειτουργία Auto Light
- Εισαγωγή φρέσκου αέρα μέσω 4 φίλτρων ενεργού άνθρακα
- Kάτω γρίλιες εξαερισμού από μαύρο αλουμίνιο με χαραγμένο τραπεζοειδή σχέδιο
- Ψυκτικό μέσο: R600a. Το ψυκτικό υλικό Ισοβουτάνιο είναι ένα φυσικό, άκρως φιλικό προς το περιβάλλον, υλικό.
- Σύστημα συντήρησης: Συμπιεστής
- Αριθμός συμπιεστών:2
- Ρυθμιζόμενα πόδια
- Διαστάσεις σε cm: Πλάτος 120 x Βάθος 72.5 x Υψος 172
- Διαστάσεις συσκευασίας σε cm: Πλάτος 130x Βάθος 79 x Ύψος 1,87
- Καθαρό βάρος: 188 Κιλά
- Μικτό Βάρος με την συσκευασία: 198 Κιλά
- Εγγύηση 2 χρόνια
Geometria Μαλαγουζιά Λευκό ξηρό κρασί 750ml | Lafazanis Winery
Κτήμα Λαφαζάνη Geometria Μαλαγουζιά Λευκός Ξηρός ΟίνοςΤύπος κρασιού: Λευκός ΞηρόςΚατηγορία: Π.Γ.Ε. ΠελοπόννησοςΠοικιλία: Μαλαγουζιά 100%Περιοχή: Από ημιορεινούς αμπελώνες της ΚορινθίαςΟινοποίηση: Ελεγχόμενη ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες 14° C – 16° CΟργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Πλούσιο άρωμα φρούτων και λουλουδιών, χαρακτηριστικό της ποικιλίας, με ισορροπημένη γεύση και επίγευση που διαρκεί.- -7%Προσφορά!
Ardbeg Islay Single Malt Scotch 10 Years Whisky 700ml
Ardbeg Islay Single Malt Scotch 10 Years WhiskyTo Ardbeg Ten είναι, χωρίς υπερβολή, ένα από τα πιο διάσημα Σκωτσέζικα single malt whiskies και ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά «καπνιστά» ουίσκυ του Islay. Αποτελεί ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα αποστάγματα, ενώ το 2008 ψηφίστηκε ως το κορυφαίο ουίσκυ στον κόσμο! Παρασκευάζεται από 100% Σκωτσέζικο κριθάρι και νερό από την ιδιόκτητη αρχαία πηγή Uigeadail. Η χρήση ντόπιας τύρφης που βρίσκεται σε αφθονία στο Islay κατά την Παρασκευή του, του προσδίδει ένα έντονα καπνιστό στοιχείο που ανέρχεται σε 50ppm. Ωριμάζει για 10 χρόνια σε βαρέλια από bourbon, πρώτης και δεύτερης χρήσης.
Γευστική Εμπειρία: Το Ardbeg Ten διακρίνεται για τον έντονο αρωματικό του χαρακτήρα που «παντρεύει» το καπνιστό στοιχείο της τύρφης με το ιώδιο της θάλασσας. Παρά την υψηλή αρωματική ένταση και το δυνατό αλκοόλ, στο στόμα είναι ευγενές και στρογγυλό. Πίνεται σκέτο ή με προσθήκη ελάχιστης ποσότητας μεταλλικού νερού.
ALL PRODUCTS
- -7%Προσφορά!
Κατώγι Αβέρωφ INIMA Sauvignon Blanc 750ml
Katogi Averoff | ΙΝΙΜΑ Λευκό ήσυχο ξηρό κρασί Λαμπερό έντονο κίτρινο χρώμα. Στην μύτη κυριαρχούν πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας στη ώριμη εκδοχή τους.Αρώματα όπως του καλογινομένου αχλαδιού, λεμονιού κονφί και περγαμόντου συνδυάζονται με έντονες νότες λουλουδιών και βοτάνων, όπως γιασεμί και αρμπαρόριζα.Στο στόμα είναι πληθωρικό, με καλή οξύτητα, πλούσια γεύση και πιπεράτη επίγευση. - -8%Προσφορά!
Κατώγι Αβέρωφ Κόκκινο 2020 | 750ml
Χαρακτηριστικά
Σύνθετο διαυγές κόκκινο χρώμα, με πλούσιες και ελκυστικές ανταύγειες. Στη μύτη συνδυάζει αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες μπαχαρικών και δέρματος. Κρασί με ιδιαίτερη ισορροπία και απαλή, γεμάτη αίσθηση στο στόμα, που αφήνει μία μακριά απολαυστική επίγευση.
Οινοποίηση
Κλασική ερυθρή οίνοποίηση με προζυμωτική εκχύλιση για το Merlot και το Αγιωργίτικο και μεταζυμωτική εκχύλιση για το Cabernet. Θερμοκρασίες ζύμωσης έως 28οC. Ο νέος οίνος παλαιώνει για περίπου 12 μήνες σε βαρέλια από Γαλλική και Αμερικάνικη δρυ.
Εμβληματικό κρασί, το πρώτο premiun κρασί στην Ελλάδα. Παράγεται αδιάλλειπτα από το 1963.
Πολύ φιλικό προς το φαγητό.
Ποικιλίες: CABERNET SAUVIGNON 40% | MERLOT 30% | AGIORGITIKO 30%
Συνοδεύει
Κρέατα μαγειρευτά, μακαρονάδες με κόκκινες σάλτσες, αλλαντικά