0
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

Γίνε συνεργάτης μας και χάραξε τον δικό σου δρόμο στον κλάδο.

Εγγραφείτε εδώ


Τι είναι τα Highball cocktails.

Τι είναι τα Highball cocktails.

 •  

  Highball's:

   

   

  Ιστορία και ετυμολογία:

   

  Τa Highball είναι μια οικογένεια ποτών τα οποία απαρτίζονται από 5 βασικά κομμάτια,

   

  Το ποτήρι, την αλκοολική βάση, το πάγο, το mixer (soda, tonic κλπ) και την απλή γαρνιτούρα.

  Θεωρείται ένα πολύ απλό είδος cocktail που συνήθως αποτελείται από 2 συστατικά, το spirit και το ανθρακούχο και σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι το οποίο συνήθως ονομάζεται highball και έχει λεπτές και όσο το δυνατόν πιο ίσιες πλευρές.

  Η ιστορία τους ξεκινάει γύρω στο 1890 όπου άρχισαν να πρώτο εμφανίζονται τα πρώτα Highball όπως scotch & soda με ρίζες αγγλικές. Από το bartenders manual του Harry Johnson το 1890 και το 1895 στο mixocologist του Chris Lawlor στο Adams House στη Βοστόνη και τον Αμερικανό bartender Patrick Duffy, που ισχυρίζεται ότι το highball ήρθε στην Αμερική από την Αγγλία το 1894 από τον ηθοποιό Ε. J. Ratcliffe, ο οποίος του ζήτησε ένα scotch & soda διότι δεν υπήρχε στην κάβα το ποτό που ήθελε να πιει , το highball έχει μια βαθιά ιστορία με πολλές εκδοχές.

  Το όνομα highball προέκυψε από την τάση να σερβίρονται ποτά σε ψηλά ποτήρια "Ball" ενώ συχνά σερβίρονται και σε ποτήρι Collins (το κοινό σε όλους μας σωλήνας). Οι διαφορές των δύο ποτηριών κρίνονται στις λεπτομέρειες καθώς το highball είναι ελαφρώς χαμηλότερο αλλά μεγαλύτερο από ένα Collins και έχει χωρητικότητα από 290 με 350 ml ενώ το Collins 300 με 410 ml.

  Τα highball περιέχουν πάντα ανθρακικό, ωστόσο σε αντίθεση με τα fizz ή τα Collins, στα συστατικά τους δεν περιέχεται χυμός παρόλο που αυτό δεν είναι απαγορευτικό ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου γνωρίζουν μεγάλη άνοδο.

  Το scotch & soda, το gin & tonic , η vodka tonic το rum & coke και το whisk(e)y & ginger beer αποτελούν παραδείγματα highball.

   

  Διασημότητα και Διαδωση :

   

  Λαμβάνοντας υπόψη μια από τις σύγχρονες τάσεις του bartending "back to the classics", καταλαβαίνουμε ότι το Highball ειναι μια κατηγορία ποτών η οποία ήρθε για να μείνει.

  Ας μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό παραγγελίων καθημερινά είναι gin & tonic και ρούμι κόλα.

  Τα Highball είναι πολύ διαδεδομένα και φημισμένα στο κόσμο με την Ιαπωνία πλέον να αποτελεί ναυαρχίδα για αυτά έχοντας πάρει μια μορφή τέχνης (haiboru). Η μέθοδος του να φτιάξεις ένα highball στην Ιαπωνία αποτελεί ιεροτελεστία, από το πιάσιμο του ποτηριού, το κόψιμο του πάγου, πόσες φορές θα αναδευσεις το ποτό, η θερμοκρασία του και πως θα το ολοκληρώσεις με ανθρακούχο.

  Αυτή η τάση έχει διαδοθεί πλέον σε όλο το κόσμο και τα Highball έχουν πάρει πλέον μια διαφορετική και πολύπλοκη μορφή με τον κάθε bartender να χρησιμοποιεί από τοπικά μέχρι εξωτικά προϊόντα για να δώσουν ένα γευστικό twist με την δική τους πινελιά που δεν θα σε απογοητεύσει. Αρκεί ένα σιφον σόδας και λίγη φαντασία.

  Ειναι μια κατηγορία η οποία βοηθάει τον Bartender να επιλέξει το κατάλληλο ποτό για τον καταναλωτή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

   

   

  Πως να φτιάξεις ένα Highball :

   

  Το να φτιάξεις ένα highball φαίνεται εύκολο αλλά για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα είναι λίγο tricky.

   

  Ξεκινάμε με την επιλογή του πάγου το πιο σημαντικό εργαλείο για ένα τέλειο highball,

  μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα από ένα μπλοκ πάγου καθαρό ή παγάκια μεγάλου μεγέθους τα οποία θα είναι διπλό κατεψυγμένα και οχι βρεγμένα που συνήθως δίνει η πάγομηχανή . Η θερμοκρασία και η αραίωση με τον πάγο είναι τα δύο στοιχεία που θα καθορίσουν το ποσό καλό ή κακό θα είναι ένα highball.

  Το ποτήρι φρόντισε να είναι παγωμένο (ιδανικά από την κατάψυξη)

  Δεύτερο βήμα είναι να επιλέξεις το Base spirit που θέλεις να πλεσιωσεις το ποτό σου.

  Τρίτο βήμα προσθέτουμε το Base spirit στο ποτήρι με τον πάγο και αναδεύουμε ελάχιστα για να κρυωσουμε το spirit και να έρθει σε θερμοκρασία. (Το να έχεις το spirit σου παγωμένο θα ήταν ιδανικό.)

  Τελευταίο βήμα είναι να προσθέσουμε το ανθρακούχο της επιλογής μας το οποίο να είναι κατά προτίμηση στο ψυγείο και να ανακατεύσουμε ελαφρά το ποτό μας με ένα Barspoon.

  Φαίνεται εύκολη διαδικασία αλλά πιστέψτε με δεν είναι!!

   

  Προτάσεις Highball

   

  Scotlands flavors :

  60 ml Robert Burns blended whisky

  30 ml Edinburgh vanilla & Plum liquer

  Top up Soda water

  Highball/Built/orange peel

   

   

  Reconstructed Paloma :

  45 ml Tequila Blanco 100% agave

  10 ml Mezcal

  30 ml Yuzu & lime cordial

  Top up pink grapefruit soda

  Highball/built/Lime dust

   

   

  Tom Collins :

  50 ml Greenalls gin

  2 dashes citric acid solution

  Top up kaffir lime soda

  Highball/built/lemon peel

   

   

  Amargo

  50 ml Chairman's Reserve Spiced

  15 ml Amaro

  2 dash Bittermens Orange bitters

  Top up cherry soda

  Highball/built/mint spring

   

   

  Του Θάνου Καραμανη.

thedistiller black

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ

Για να εισέλθετε στην ιστοσελίδα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.