Αρχική A little bit about Japanese whiskey
28 Απρ 2019

A little bit about Japanese whiskey

A little bit about Japanese whiskey

 

 

Η φήμη του Ιαπωνικού ουίσκι έξω από τα όρια της χώρας του αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς για την τελευταία δεκαετία. Οι καταναλωτές και λάτρεις του ουίσκι έχουν παρασυρθεί από ένα στυλ αποστάγματος με κλασικό πρότυπο αλλά Ιαπωνικές αρχές. Η επιτυχία κάθε χώρας παραγωγού ουίσκι βρίσκεται στην ικανότητα του, να το κάνει να μιλάει και να δείχνει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την φιλοσοφία από τα οποία προέρχεται, ένα πράγμα που τα Ιαπωνικά ουίσκι το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Όταν έρθει η στιγμή της απόλαυσης αφήνει πίσω το Σκωτσέζικο στοιχείο και εμφανίζει τις διαφορές τους. Έντονα αξιοσημείωτα αρώματα, διαφάνεια, σαφήνεια και ένας χαρακτήρας συγκρατημένος αλλά και τόσο έντονος.

Η παραγωγή ουίσκι στην Ιαπωνία ξεκίνησε γύρω στο 1870 αλλά η πρώτη εμπορική παραγωγή έγινε τον Οκτώβριο του 1923 με το άνοιγμα του πρώτου αποστακτηρίου της χώρας, το Yamazaki.

Δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία του Ιαπωνικού ουίσκι που θεωρούνται και οι πατέρες του είναι ο Sinjiro Torii και ο Masataka Taketsuru.

Ο πρώτος αρχικά δραστηριοποιούνταν σαν φαρμακευτικός χονδρέμπορος και ο δεύτερος προερχόμενος από οικογένεια παραγωγής sake κατάφεραν να διαμορφώσουν την ιστορία του Ιαπωνικού ουίσκι.

Η συνεργασία τους ξεκινάει στις αρχές του 1920 όταν ο Masataka Taketsuru επιστρέφει από το ταξίδι του στην Σκωτία για να μάθει την τέχνη της απόσταξης και το 1923 κλείνει συμβόλαιο με τον Torii. Την επόμενη χρονιά το αποστακτήριο Yamazaki ανοίγει τις πόρτες του. Η πρώτη εμφιάλωση που έγινε λανσαρίστηκε το 1929 με το όνομα “Shirofuda”. Το 1934 ο Taketsuru φεύγει για να ακολουθήσει το όνειρό του, την δημιουργία του δικού του αποστακτηρίου και το 1940 το Yoichi ανοίγει και το πρώτο Nikka ουίσκι εμφανίζεται.

Η Ιαπωνική βιομηχανία αναπτύχθηκε πραγματικά στην δεκαετία του 1970 και στις αρχές του 1980 όταν οι πωλήσεις εισαγόμενων ουίσκι αυξανόταν μαζικά. Πολλά νέα αποστακτήρια χτίστηκαν και αρκετές εταιρίες sake μετατράπηκαν σε αυτές του ουίσκι για να καλύψουν την ζήτηση.

Χαρακτηριστικά παραγωγής και διαφορές:

Κάθε αποστακτήριο έχει το δικό του στυλ και μέθοδο για την απόσταξη και ωρίμανση του ουίσκι, αλλα οι περισσότεροι ακολουθούν την παραδοσιακή Σκωτσέζικη μέθοδο.

Το ουίσκι αποστάζεται δύο φορές όπως στην Σκωτία με την χρήση άμβυκα.

Επιτυγχάνουν θερμοκρασίες κατά την απόσταξη που αποκτούνται πολλές φορές με την χρήση κάρβουνου αντί για ατμό, κάτι το οποίο χρειάζεται έλεγχο και αφοσίωση κατά την διάρκειά του.

Το βυνοποιημένο κριθάρι εισάγεται από την Σκωτία και κάποιες παρτίδες με τυρφώδη χαρακτήρα.

Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται αμερικανικής δρυός που έχουν φιλοξενήσει bourbon εισάγονται από την Σκωτία και την Αμερική όπως και βαρέλια sherry από την Ισπανία. Κάποια όμως ωριμάζουν και σε βαρέλια από Ιαπωνική δρυ που ονομάζεται mizunara η οποία δίνει ιδιαίτερη γεύση και χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που διαφέρουν αρκετά, μετά η ποιότητα και καθαρότητα του νερού που προέρχεται από τις φυσικές πηγές που βρίσκονται κοντά στα αποστακτήρια.

Επίσης μεγάλη διαφορά παίζει εκτός της παραγωγικής διαδικασίας, η ελευθερία κινήσεων. Η καινοτομία είναι πιο εύκολη για αυτούς καθώς δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος που μπορεί να τους περιορίσει.

 

Mizuwari float

50ml Nikka from the barrel

100ml water

Float Nikka Coffey Grain

Build/highball/lemon zest

 

 

Bobbys Highball

50 Nikka from the barrel

20ml red vermouth

15ml Green Chartreuse

1d aromatic bitter

Top up tonic water

Highball/spearmint leaf

 

 

Του Παναγιώτη Κόττα.

Νικητή του Nikka Perfect Serve 2018

ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Ενημερωθείτε στο e-mail σας για τα προϊόντα μας, τις νέες αφίξεις και τις προσφορές μας.

T h e D i s t i l l e r T h e D i s t i l l e r
X
0
X
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι