0
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

Γίνε συνεργάτης μας και χάραξε τον δικό σου δρόμο στον κλάδο.

Εγγραφείτε εδώ


Τι είναι η μέθοδος Pour Over, πώς και πού χρησιμοποείται.

Τι είναι η μέθοδος Pour Over, πώς και πού χρησιμοποείται.

  • Καταρχάς η μέθοθος Pour Over κατατάσσεται στον γενικό τομέα του Brewing.

     

    Η συγκεκριμένη μέθοδος λοιπόν, χρησιμοποιείται κατά κόρον σε Brew Bars, καφετέριες αλλά τον τελευταίο καιρό στο σπίτι ή και στο γραφείο.

    Με την μέθοδο αυτήν, μπορούμε να βγάλουμε καταπληκτικούς καφέδες φίλτρου, καθώς και να πειραματιστούμε στο όριο του δυνατού ώστε να βγάλουμε τον "δικό" μας τέλειο καφέ, σε όποιο σημείο και αν βρισκόμαστε!!

     

    Λίγα λόγια για την μέθοδο και πως μπορούμε να εκτελέσουμε έναν τέτοιον καφέ.

     

    Ας ξεκινήσουμε με τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε,

     

    • Έναν βραστήρα νερού με έλεγχο θερμοκρασίας PID Controller, που πρέπει να φέρει εκροέα συνεχούς ροής.
    • Μία αδιάβροχη ζυγαριά ακριβείας με χρονόμετρο
    • Ένα σκεύος pour over, π.χ. Hario V60, Chemex, Yama ή κάποιο άλλο ίδιας φιλοσοφίας.
    • Έναν χειροκίνητο μύλο άλεσης, ώστε να μπορούμε να κόψουμε τον καφέ από σπυρί στην κατάλληλη άλεση.
    • Χάρτινα Φιλτράκια

     

    Διαδικασία

     

    • Βάζουμε φιλτραρισμένο νεράκι στον βραστήρα και ξεκινάμε την προθέρμανση του νερού στους 93 βαθμούς κελσίου.
    • Ζυγίζουμε τον καφέ και τον κόβουμε στην άλεση που πρέπει, περίπου 800 micron
    • Τοποθετούμε το χάρτινο φίλτρο πάνω στο σκεύος pour over.

    Σημείωση, 

    Μια προτεινόμενη αναλογία που μπορούμε να τηρήσουμε ώστε να βγάλουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα στον καφέ είναι τα 6γρ καφέ / 100γρ νερού.

     

    Αφού λοιπόν ζεσταθεί το νερό στον βραστήρα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε διαδικασία, καλό θα ήτανε να κάνουμε μια διαβροχή του χάρτινου φίλτρου με ζεστό νερό, ιδιαίτερα εάν είναι λευκού χρώματος. 

    Με αυτόν τον τρόπο θα διώξουμε το χλώριο που υπάρχει πάνω στο φίλτρο.

    Αφου βρέξουμε λοιπόν το φίλτρο, τοποθετούμε την επιθυμητή ποσότητα καφέ που θέλουμε μέσα στο σκεύος, έπειτα μηδενίζουμε το βάρος στην ζυγαριά, για να μπορούμε να βλέπουμε την ποσότητα νερού που ρίχνουμε μέσα στον καφέ.

    Αρχίζουμε λοιπόν με μια μικρή διαβροχή του καφέ ρίχνοντας μικρή ποσότητα νερού, προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του καφέ. Αφού το καταφέρουμε αυτό, σταματάμε να ρίχνουμε νεράκι εώς ότου περάσουν τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα.

    Αυτή η διαδικασία λέγεται degassing, δηλαδή καθώς ρίχνουμε καυτό νερό πάνω στον καφέ, αρχίζουν να αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα λόγω την θερμικής επεξεργασίας που υπόκειται ο καφές εκείνη την στιγμή.

    Με το πέρας των 30", ξεκινάμε και ρίχνουμε νερό συνεχόμενης αλλά και μικρής ποσότητας νερού βρέχοντας όλη την επιφάνεια του καφέ συστείνεται με κυκλικό τρόπο, εώς ότου γεμίσει το σκεύος. Αυτό είναι το 1ο Bloom!

    Με το που πέφτει λίγο η στάθμη του νερού, μπορούμε να ξανά συμπληρώσουμε με τον ίδιο τρόπο.

    Έτσι θα φτάσετε στην επιθυμητή ποσότητα καφέ που θέλετε να φτιάξετε!

    Μία τελευταία σημείωση, πως η τελική διάρκεια παρασκευής του καφέ, δηλαδή από την ώρα που θα έρθει ο καφές σε επαφή με το νερό, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4:30'.

     

    Καλή σας απόλαυση!!

     

    Παρακάτω θα μπορέσετε να δείτε σε link αναλυτικά τον εξοπλισμό.

     

    • Βραστήρας νερού με έλεγχο θερμοκρασίας PID Controller. Εδώ
    • Αδιάβροχη ζυγαριά ακριβείας με χρονόμετρο. Εδώ
    • Σκεύος pour over. Εδώ
    • Κανάτα καφέ. Εδώ
    • Έναν χειροκίνητο μύλο άλεσης. Εδώ
    • Χάρτινα Φιλτράκια. Εδώ

     

    Ένα άρθρο του Πατάκα Απόστολου.

Όνομα(*)
Υποχρεωτικό πεδίο

Email(*)
Υποχρεωτικό πεδίο

Θέμα
Invalid Input

(*)

Υποχρεωτικό πεδίο

Invalid Input

Invalid Input

thedistiller black

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ

Για να εισέλθετε στην ιστοσελίδα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.